Het ministerie SZW geeft sinds eind augustus de digitale Nieuwsbrief Asbest uit.
Wilt u bijdragen aan een goede monitoring van de ervaringen, formatievraag en bijvoorbeeld het aantal ingediende en verleende aanvragen, meld u dan als gemeente of Omgevingsdienst aan voor de Monitor Omgevingswet en Wkb van de VNG
Wij nodigen je uit voor ons Webinar over inspectie brandveiligheid. Dit is een unieke kans om op de hoogte
Zitten de huidige ruimtelijke kaders het opschalen van biobased bouwen in de weg? Gemeentes Amsterdam, Enschede en Zwolle liepen al tegen de nodige obstakels aan. In drie interviews blikken de gemeentes terug en vooruit. Met de nodige tips en handvatten als resultaat.
Welzijn van mensen is een belangrijk aandachtspunt in de Nederlandse bouw. Eén van de aspecten hierbij is de aanwezigheid van een – al dan niet verplichte – buitenruimte. Combineer je dit met het ruimtegebrek in Nederland waardoor we steeds hoger gaan bouwen, dan zie je de trend dat gebouwen van steeds grotere en hoger gelegen (gezamenlijke) dakterrassen worden voorzien. Maar hoe zit het met de vluchtveiligheid vanaf deze terrassen?
Overzicht van informatiebladen over het Besluit bouwwerken leefomgeving. Alle bouwwerken in Nederland moeten voldoende veilig, gezond, bruikbaar en duurzaam zijn. De regels hierover zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving. Enkele onderwerpen uit het besluit worden op deze pagina toegelicht.
Een aanvullende onderzoeksplicht is ingesteld voor gebouwen met breedplaatvloeren. Deze maatregel volgt op de eerdere verplichting uit 2020 voor CC-3-gebouwen en is nu van toepassing op een breder scala aan panden. De onderzoeken moeten uiterlijk 1 juli 2025 afgerond zijn. VNconstructeurs raadt constructeurs aan om eigenaren te adviseren.
Er zijn regelmatig klachten over afvoeren van rookgas. Ook komen er klachten voor over afvoer van ventilatielucht zoals kookluchtjes. De vraag is dan of deze afvoeren conform de regelgeving zijn aangebracht. Is de klacht terecht? Voldoet de situatie aan de eisen?
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Werkbezoek minister Keijzer aan IPLO Regionale werkplaatsen Lessons Learned 26 september Wijziging Vangnetregeling Omgevingswet
De VNG publiceert een heffingsvariant ‘bouwkosten’ voor de leges voor de ruimtelijke toets bij een omgevingsvergunning-aanvraag voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) bij bouwwerken.
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Vereniging BWT Nederland voor de 21e keer haar grote jaarcongres voor en door iedereen die betrokken is binnen het brede vakgebied van het Bouw- en Woningtoezicht. Ook dit jaar doen wij dit in samenwerking met de VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland).
De Vangnetregeling Omgevingswet bevat onder meer aanvullingen op de bruidsschat. Zodra gemeenten aan de slag gaan met de bruidsschat, moeten ze daar ook de aanvullingen van de Vangnetregeling bij betrekken. Op deze pagina leest u meer over het hoe en wanneer.
Future Green City World Congress in Utrecht brengt werelden van groen en civiele techniek samen, voor leefbare stad met toekomst
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Releasenotes Regels op de kaart juli en begin augustus Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Verken uw idee Bijeenkomsten van augustus tot en met december
Per 1 januari is de Landelijke Richtlijn bouw- en sloopveiligheid Omgevingswetproof gepubliceerd. Naar aanleiding van opmerkingen over enkele onduidelijkheden is de richtlijn nog op een paar punten verduidelijkt, en zijn nog enkele kleine foutjes hersteld. De nu meest actuele versie is versie 2.15.
Voor de constructieve toetsing van magazijnstellingen gaan we als bevoegd gezag uit van de normen: NEN-EN 15512: 2009 NEN 5056 (met doorverwijzingen hierin naar NPR 5054 en NPR 5055-1)
De VNG heeft een monitoringsprogramma opgezet om de komende jaren de effecten van de Omgevingswet en de Wkb te monitoren. In deze sessie gaan we in op de uitkomsten van het eerste kwartaal, is er ruimte om vragen te stellen en laten we de benchmarktool zien die beschikbaar is voor deelnemende gemeenten.
De Europese commissie heeft nieuwe klassen voor de brandwerendheid van bouwproducten vastgesteld. Met deze klassen kunnen bouwproducten nu meer gedetailleerd hun brandwerendheid aangeven. De nieuwe klassen zullen ook worden gebruikt bij herzieningen van de (geharmoniseerde) normen, zoals bij NEN-EN 1350