Het Betonakkoord en Bouwakkoord Staal verwelkomen de nieuwe regelgeving van de Rijksoverheid, gericht op het verbeteren van de milieuprestaties van bouwmaterialen in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). De eerste stap is de voorbereiding van het wetstraject door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dit markeert een belangrijke vooruitgang in het verduurzamen van de Nederlandse infrastructuur, met een specifieke focus op beton, asfalt en staal.
Veel erfgoedambtenaren, waaronder toezichthouders en vergunningsverleners hebben behoefte aan kennis en praktische voorbeelden hoe ERM-richtlijnen op te nemen in beleid en toe te passen in de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de centrale vraag: hoe kan ik er als gemeente voor zorgen dat de ERM-richtlijnen in de vergunning worden opgenomen en hoe komen praktijk en handhaving bij elkaar? We gaan in op de huidige ontwikkelingen rondom de richtlijnen. Op welke manier worden monumentale waarden en de ethiek verankerd. Ook gaan we in op de juridische basis en schaalniveaus van vergunningen. Aan bod komt de rol van de monumentencommissie, we delen dillema’s en ervaringen in handhaving, toezicht vanuit beleid naar de uitvoering. Met interessante praktijkcases vanuit verschillende gemeenten en invalshoeken.
Om duurzaam meer woningen te kunnen bouwen, moeten we naar een industrieel bouwproces. En daar hoort een nieuw begrippenkader bij. Op dit moment zorgt dat regelmatig voor verwarring. En dat is onwenselijk. Om ervoor te zorgen dat iedereen aan tafel dezelfde taal spreekt, hebben het Netwerk Conceptueel Bouwen en het Lente-akkoord met hun achterbannen de belangrijkste begrippen voorzien van heldere uitleg.
In de septembercirculaire, die op 17 september is gepubliceerd, wordt ingegaan op de kosten voor de beheerbijdrage DSO-LV en de compensatie voor de invoeringskosten van de Omgevingswet.
In de afgelopen periode is Bouwkwaliteit in de Praktijk 6 verschenen.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Tot op de bodem: interview gemeente Utrecht Bijeenkomsten van september tot en met december
Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.
Binnenkort vragen provincies aan gemeenten om gegevens aan te leveren over woningbouwbouwprojecten. In een ledenbrief wijzen we gemeenten op de afspraken die VNG, IPO en het ministerie van VRO hebben gemaakt over het verzamelen, aanleveren en door de provincies doorleveren van deze gegevens.
De vraag naar biobased isolatiematerialen groeit hard en ook het aanbod is steeds breder. Iedereen kent materialen zoals houtvezel, vlas en cellulose. Nieuwer zijn graanstro, miscanthus en vezelhennep. Natuurlijke bouwmaterialen hebben veel voordelen: ze houden CO2 vast, zorgen voor een gezonder binnenklimaat én een betere leefomgeving. Het ontbreken van de juiste certificaten en verklaringen staat grootschalige toepassing echter nog in de weg. Building Balance, Nieman, Efectis en Peutz ontwikkelden samen een nieuwe teststrategie om diepgaand inzicht te krijgen in het gedrag bij brand van deze materialen en de brandwerendheid van houtskeletbouw(HSB)-constructies met biobased isolatiematerialen. “Dit gaat een schat aan informatie opleveren voor brandveiligheidsadviseurs.”
De invoering van de Omgevingswet/Wkb heeft gevolgen voor de bijhoudingsprocessen van de BAG. In een eerder uitgebracht factsheet staat beschreven hoe gemeenten met deze gevolgen om moeten gaan. Nu er gewerkt wordt onder het nieuwe stelsel ontvangt de VNG vragen van gemeenten over de uitvoeringspraktijk.
In deze editie van de nieuwsbrief over gebouwd en groen erfgoed voor gemeenten delen we nieuws en evenementen uit het erfgoedveld en geven we u meer informatie over verduurzaming en subsidies. Deel deze nieuwsbrief vooral ook met andere collega's die betrokken zijn bij cultureel erfgoed binnen uw gemeente. Abonneren kan via dit online aanmeldformulier.
De inschrijving voor de pilots uitvoeringsversnelling woningbouw is gestart. Met dit initiatief kunnen gemeenten en/of samenwerkingsverbanden tot en met 15 oktober een financiering van maximaal € 225.000 aanvragen voor een idee dat bijdraagt aan een effectieve en duurzame oplossing voor de woonopgave.
Staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) stuurt de Tweede Kamer het ontwerp van het Verzamelbesluit Omgevingswet. Hij gaat in op de voorhangprocedure. Eenzelfde brief heeft hij gestuurd aan de Eerste Kamer.
In deze nieuwsbrief vindt u onder meer: Werkbezoek minister Keijzer aan Chemelot Uitnodiging: 26 september Lessons Learned van interbestuurlijke werkplaatsen Leveranciersdag DSO op 10 september 2024 Bijeenkomsten van september tot en met december
De ‘APK publieke gebouwen’ is sinds 1 juli dit jaar van kracht. VNconstructeurs en COBc werken momenteel aan een webpagina waar de belangrijkste informatie komt te staan die constructeurs en gebouweigenaren moeten weten over de onderzoeksplicht. Dit najaar zullen gemeenten de gebouweigenaren voor wie de plicht geldt per brief informeren en verwijzen naar deze webpagina.
Welke ervaringen hebben we opgedaan in 2024 in het werken met de nieuwe wet? Tegen welke uitdagingen lopen we aan en hoe lossen we die op?