Nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit - oktober 2024

Bouwen met kwaliteit

Inhoudsopgave:

  • Herziene CPR 
  • De minister geeft antwoord op de vragen van de Eerste Kamer bij  Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie  
  • Vernieuwde Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl beschikbaar 
  • Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen aantrekkelijker voor private verhuurders 
  • Gemeenten dienen hun aanvraag in bij subsidieloket isolatie van woningen; uiterlijk 31 oktober!  
  • eDNA-methode kansrijke toevoeging bij natuurvriendelijk isoleren 
  • Steeds meer kantoren met minimaal energielabel C 
  • Reactie minister VRO op vragen Tweede Kamer bij ontwerpbesluit milieuprestatie gebouwen (MPG)  
  • Podcast: Hoe verduurzaam je utiliteitsgebouwen? 
  • 22 miljoen euro MEER-subsidie voor grootschalige renovatie 
  • 5000 bezoekers bij de Open Energiedag op zaterdag 21 september 2024 
  • Advies op maat ook mogelijk voor aanvullende hypotheek duurzaamheidsmaatregelen

Herziene CPR

Het is alweer vijf maanden geleden dat het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid heeft ingestemd met de herziene CPR die na twee jaar onderhandelen tussen Raad, Commissie en Parlement tot stand was gekomen (https://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/2024/4/press_release/20240408IPR20303/20240408IPR20303_en.pdf)
Bij Europese regelgeving is het echter zo, dat er dan nog een ronde volgt met de zo genoemde juridisch-linguïstische vertalingen. De 27 lidstaten kennen een totaal van 24 talen. De tekst is dan ook afgelopen maanden door diverse gespecialiseerde juridisch-linguïstische tolken -in samenwerking met de vertegenwoordigers van de diverse lidstaten- in 24 talen omgezet. Deze worden as we speak ter goedkeuring naar de Raad en het Parlement gestuurd, waarbij de verwachting is dat in Q3 of uiterlijk Q4 een finaal stempel gezet kan worden op de eindversies. Een jaar later zal de herziene CPR dan van kracht gaan (2e helft 2025).

Ondertussen hebben we zeker niet stilgezeten! Zo wordt er veel gedaan aan voorlichting middels presentaties bij tal van nationale stakeholders. En ook vindt er volop overleg met allerlei stakeholders in den lande om te bespreken wat e.e.a. voor hen betekent en of we vanuit het Ministerie dan wel het Contactpunt Bouwproducten hen met raad en daad kunnen ondersteunen.
Veel werk en tijd gaat er ook zitten in het CPR-Acquis proces, waarbij onder regie van de Europese Commissie de lidstaten per productgroep zgn. ‘standardisation requests (SRQ)’ opstelt. Dit is te zien programma van eisen, gebaseerd op de diverse nationale bouwregelgeving, waarin de wensen en kaders worden opgetekend om vervolgens naar CEN te worden gestuurd met het verzoek om een geharmoniseerde bepalingsmethode voor de betreffende productgroep op te stellen. Totaal kent de herziene CPR 35 productgroepen en is de verwachting dat er circa vier groepen per jaar geadresseerd kunnen worden.
De Europese Commissie organiseert overigens zelf op 30 oktober a.s. een informatiebijeenkomst voor alle geïnteresseerde stakeholders.

De minister geeft antwoord op de vragen van de Eerste Kamer bij de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie

Minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) stuurt de Eerste Kamer de nota naar aanleiding van het verslag over het Voorstel van de (rijks)wet Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Met dit wetsvoorstel krijgen gemeenten de bevoegdheid om wijken aan te wijzen die op termijn overstappen van aardgas op een duurzaam alternatief. Uit het verslag van de Eerste Kamer blijkt dat er nog zorgen leven bij verschillende fracties over het wetsvoorstel in den brede, maar in het bijzonder in relatie tot de betaalbaarheid van warmtenetten en de uitvoeringscapaciteit bij gemeenten. Die zorgen begrijpt de regering. Het is belangrijk dat een dergelijke bevoegdheid voor gemeenten, om wijken aan te wijzen die op termijn overstappen van aardgas op een duurzaam alternatief, wordt omkleed met stevige waarborgen om te voorkomen dat men in de kou komt te zitten of geconfronteerd wordt met hoge kosten. Toch acht de regering dit wetsvoorstel verstandig en noodzakelijk, juist om de kosten van de energietransitie als geheel niet onnodig te laten oplopen.

Vernieuwde Verbetercheck op Verbeterjehuis.nl beschikbaar

Iedereen begrijpt dat isoleren helpt bij het verlagen van de energierekening. De Verbetercheck is een tool op de website Verbeterjehuis.nl waarmee woningeigenaren makkelijk inzicht krijgen in de wijze waarop zij energie kunnen besparen. Sinds kort is de Verbetercheck verder ontwikkeld en uitgebreid met een indicatie van de letter van het energielabel. Deze week is het tweede deel van de landelijke publiekscampagne Verbeterjehuis ‘Wie isoleert, profiteert’ gestart. Met de bijbehorende toolkit kunnen gemeenten lokaal aandacht vragen voor verduurzamingsmaatregelen. Lees meer hierover op VolkshuisvestingNederland.nl.

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen aantrekkelijker voor private verhuurders

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor private verhuurders wordt verlengd van 31 december 2025 naar 31 december 2029. Ook wordt de subsidieregeling uitgebreid en vereenvoudigd. Daardoor wordt het aantrekkelijker om met gebruik van de SVOH huurwoningen te verduurzamen. De uitbreiding en vereenvoudiging loont voor private verhuurders vooral vanwege de invoering van de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024, waardoor het energielabel zwaarder is gaan meewegen in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft vandaag deze regelingswijziging aangeboden aan de Tweede Kamer. De planning is om de definitieve regeling in januari 2025 open te stellen. Meer informatie is te lezen in het nieuwsbericht.

Gemeenten dienen hun aanvraag in bij subsidieloket isolatie van woningen; uiterlijk 31 oktober!

Sinds 1 juli 2024 is het subsidieloket isolatie van woningen voor gemeenten geopend. In deze tweede ronde van de zogeheten Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SPUK LAI), die onderdeel is van het Nationaal Isolatieprogramma, is het bedrag van 674 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van 286 duizend woningen van woningeigenaren en bewoners in gemengde VvE’s. In 2025 volgt nog een derde ronde zodat in totaal 750.000 slecht geïsoleerde woningen kunnen worden verbeterd tot en met 2030. Van de 674 miljoen euro uit deze ronde is 25,5 miljoen euro specifiek bedoeld voor doe-het-zelfmaatregelen, bijna 35 miljoen voor VvE’s en bijna 35 miljoen ter ondersteuning van natuurvriendelijk isoleren. Deze budgetten zijn extra toegevoegd ten opzichte van de vorige aanvraagronde zodat gemeenten nog effectiever de lokale aanpak vorm kunnen geven. Ook landelijke subsidies en leningen via Nationaal Warmtefonds om te investeren in een duurzamere woning en een lagere energierekening kunnen gecombineerd worden met de middelen uit de lokale aanpak. Meer info over de regeling vindt u hier
LET OP: Mogelijkheden voor doorschuiven middelen naar volgende tranches beperkt; vraag als gemeente uw middelen dit jaar aan!

Het is vanaf dit jaar nog belangrijker dat alle gemeenten een aanvraag indienen. Het budget voor de tweede tranche van de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma is afkomstig uit het Klimaatfonds. De voorwaarden voor besteding van het Klimaatfonds zijn met het aantreden van het nieuwe kabinet gewijzigd; daar waar eerst alle middelen doorgeschoven konden worden naar volgende jaren, is dat nu niet meer mogelijk. Dat betekent dat als u als gemeente geen aanvraag doet voor de middelen die voor uw gemeente beschikbaar zijn, die volgend jaar niet meer voor u beschikbaar zijn. Ook de voorgenomen ‘veegtranche’, waarin de niet-aangevraagde middelen na drie tranches nog onder de gemeenten konden worden verdeeld die wel met een isolatieaanpak aan de slag zijn, zal niet meer mogelijk zijn. U wordt dus opgeroepen om de middelen die u voor een isolatieaanpak denkt in te kunnen zetten en dit jaar in tranche twee beschikbaar zijn voor uw gemeente, uiterlijk 31 oktober aan te vragen en deze niet te laten liggen!

Overigens verandert daarmee niet de einddatum voor bestedingen van de tranches. De bestedingstermijn voor de 1e tranche is gesteld op 31 december 2026, maar kan op gemotiveerd verzoek van het college, driemaal met ten hoogste één jaar verlengen, indien sprake is van onvoorziene omstandigheden op grond waarvan het aannemelijk is dat de uitvoering van de activiteiten waar de specifieke uitkering voor is verstrekt niet binnen die termijn kan worden afgerond. Dit betekent dat de einddatum dan uiterlijk 31 december 2029 bedraagt. De einddatum van de 2e tranche is gesteld op 31 december 2027 en kan tweemaal met ten hoogste een jaar worden verlengd.

Tot nu zijn er 117 gemeenten die een aanvraag hebben ingediend voor de tweede ronde van de SPUK LAI. Hiervan hebben 109 ook een beroep gedaan op de nieuw beschikbare middelen voor doe-het-zelfisolatie om zo hun bewoners te ondersteunen bij het zelf isoleren van de woning. Gemeenten kunnen nog tot de sluiting van het loket op 31 oktober hun aanvraag indienen via de volgende pagina. Tips en goede voorbeelden voor een isolatieaanpak met doe-het-zelf vindt u in de Toolkit voor gemeenten.

eDNA-methode kansrijke toevoeging bij natuurvriendelijk isoleren

De innovatieve onderzoeksmethode eDNA is kansrijk om het natuurvriendelijk isoleren van spouwmuren sneller en goedkoper te maken. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur willen deze methode daarom als ‘erkende maatregel’ in de Omgevingsregeling opnemen. Hiermee zouden isolatiebedrijven sneller en goedkoper kunnen werken dan volgens de huidige eisen, waarbij een uitgebreid ecologisch onderzoek verplicht is naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten.
Meer informatie leest u op VolkshuisvestingNederland.nl.

Steeds meer kantoren met minimaal energielabel C

78 procent van het vloeroppervlak aan kantoorruimte voldeed op 1 juli 2024 aan de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Een jaar eerder was dit nog 72 procent. Zo’n 10 procent heeft nog een label D t/m G en 12 procent heeft nog geen label, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De cijfers staan in een Kamerbrief die minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) naar de Kamer stuurde.
Meer informatie is te lezen op VolkshuisvestingNederland.nl.

Reactie minister VRO op vragen Tweede Kamer bij ontwerpbesluit milieuprestatie gebouwen (MPG)

Op 3 oktober jl. heeft minister Keijzer van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) de antwoorden op Kamervragen over ontwerpbesluit milieuprestatie gebouwen naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een aanbiedingsbrief. In deze brief wordt aangegeven hoe de minister wil omgaan met het ontwerpbesluit milieuprestatie van gebouwen tegen de achtergrond van het Hoofdlijnenakkoord en het Regeerprogramma.

Podcast: Hoe verduurzaam je utiliteitsgebouwen?

In aflevering 6 van de podcastserie Expeditie Energie gaan Margot Recter (ministerie VRO), Jan van Hout (OVVIA) en Walther Soetens (PROFINN) in gesprek over de verduurzaming van utiliteitsbouw, zoals ziekenhuizen en schoolgebouwen. Deze gebouwen stoten een derde van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving uit. Het streven is dat deze gebouwen in 2050 energiezuinig en fossielvrij zijn. Luister naar de aflevering via Apple Podcasts of Spotify. De podcastserie Expeditie Energie is gemaakt om kennis en informatie over de energietransitie in de gebouwde omgeving te delen.
Meer informatie over de podcastserie en eerdere afleveringen vindt u op de site van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.

22 miljoen euro MEER-subsidie voor grootschalige renovatie

Samenwerkingsverbanden van vastgoedeigenaren en bouwbedrijven kunnen weer subsidie aanvragen voor grootschalige renovatieprogramma’s met een gestandaardiseerde en industriële aanpak. In de tweede tranche van de zogeheten Meerjarige Experimenten Effectieve Renovatiestromen (MEER) is 22 miljoen euro beschikbaar. Met een gestandaardiseerde, industriële aanpak kunnen meer woningen in hoger tempo verduurzaamd worden tegen lagere kosten. Zo krijgen huishoudens sneller een duurzame woning met een lagere energierekening. Ook draagt het bij aan de inzet om processen en procedures in de bouw te versnellen en te vereenvoudigen.
Meer informatie over de subsidie en de aanvraag leest u op VolkshuisvestingNederland.nl.

5000 bezoekers bij de Open Energiedag op zaterdag 21 september 2024

Ongeveer 5000 bezoekers namen tijdens de vierde Open Energiedag op zaterdag 21 september 2024 een kijkje bij bijna zeventig duurzame energieprojecten verspreid door het land. Zij openden de deuren om bewoners kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn Symbizon, waar zonnepanelen en landbouw worden gecombineerd, ijsstadion Thialf met vijfduizend zonnepanelen en bodemenergie, groen gas door het vergisten van afval in Well, de zonnewarmtecentrale in Groningen en een boottocht door de haven van Vlissingen langs verschillende projecten voor energie-opwek en -infrastructuur. De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-)organisaties. De Open Energiedag is elk jaar op de derde zaterdag in september, dus zet 20 september 2025 maar vast in de agenda. Ook zijn zij nog op zoek naar locaties die iets doen omtrent het opwekken van duurzame energie. Check de website voor meer informatie en het aanmeldformulier. 

Advies op maat ook mogelijk voor aanvullende hypotheek duurzaamheidsmaatregelen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft handvatten voor advies of dienstverlening op maat bij aanvullend hypothecair krediet voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen. Er mag onder meer informatie worden gebruikt die bij de eerder afgesloten hypotheek is opgevraagd. Met advies op maat kan aan de Wft-zorgplicht worden voldaan.

Handvatten voor adviseurs
Sinds 2021 kunnen consumenten zonder advies hun bestaande hypotheek verhogen voor bepaalde energiebesparende maatregelen tot 25.000 euro. Niet alle consumenten zijn in staat om dit zonder advies te doen. Een volledig advies is niet in alle gevallen nodig. In veel gevallen kan worden volstaan met dienstverlening/advies op maat. De adviseur maakt dan gebruik van informatie die eerder is ingewonnen bij het afsluiten van de bestaande hypotheek. Dit advies is goedkoper voor de klant en hiermee kan aan de zorgplicht zoals bedoeld in de Wft worden voldaan. Wij hebben een aantal handvatten geformuleerd voor adviseurs.

Transitie naar duurzame samenleving
De transitie naar een duurzame samenleving is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Wij hechten belang aan deze transitie en moedigen financiële dienstverleners aan om hun belangrijke rol hierin te vervullen. Wij zien in onze onderzoeken dat hier nog veel kansen liggen voor adviseurs en aanbieders. Zij kunnen proactiever hun klanten informeren en adviseren over de financiële mogelijkheden voor verduurzaming.

Vragen?
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket. Dat kan per e-mail: ondernemersloket@afm.nl of via het contactformulier.

Deze nieuwsbrief wordt uitgebracht door de directie Bouwen en Energie en informeert over de energietransitie in de gebouwde omgeving, circulaire bouw en bouwkwaliteit. De directie Bouwen en Energie draagt bij aan een goede kwaliteit van de gebouwde omgeving op de aspecten duurzaamheid, energiezuinigheid, veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en toegankelijkheid.

Bron: Rijksoverheid 24-10-2024