Agenda 2023

Jan 27

VTH Netwerkbijeenkomst | Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, deel 4

Graag nodigen we u uit voor een VTH Netwerkbijeenkomst over het bouwen en de Wkb. Dit is de vierde sessie van de special over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Wico Ankersmit (directeur Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland) en Anton Wolthuis (docent omgevingsrecht) gaan in op het handhavingsbeleid dat ze voor een gemeente hebben opgesteld rondom de Wkb

Jan 27

Online Friday 27 januari: Prestatie-eisenmodel

In 2023 zetten we de succesvolle Online Fridays natuurlijk voort. We starten op 27 januari met een Online Friday rond de vraag of er behoefte bestaat aan een prestatie-eisenmodel. Martin Vrielink (Nieman) deelt zijn ideeën hierover met jou. En hij hoort graag wat jij ervan vindt!

Feb 16

Wkb- Gevolgen voor de bouw

In de module Gevolgen Wkb voor de bouw, nemen we je mee in de veranderingen voor alle partijen in de bouwsector na invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Deze module richt zich dus vooral op de praktische kanten van de Wkb.

Feb 16

Wkb – Publiek stelsel

In de module Wkb: Publiek stelsel nemen we je verder mee in de Wkb. Hoe zorg je ervoor dat het bouwwerk voldoet aan het bouwbesluit en straks het Besluit bouwwerken leefomgeving? Welke instrumenten zijn er? Hoe controleer je de bouwkwaliteit? Dit zijn allemaal onderwerpen die in deze verdieping aan bod komen.

Maart 09

Wkb – Publiek stelsel

In de module Wkb: Publiek stelsel nemen we je verder mee in de Wkb. Hoe zorg je ervoor dat het bouwwerk voldoet aan het bouwbesluit en straks het Besluit bouwwerken leefomgeving? Welke instrumenten zijn er? Hoe controleer je de bouwkwaliteit? Dit zijn allemaal onderwerpen die in deze verdieping aan bod komen.

Maart 16

Seminar: Brandveiligheid van kwetsbare personen

Graag nodigen we jullie uit voor het VBE-seminar over ‘Brandveiligheid van kwetsbare personen’ op 16 maart 2023. Op het seminar wordt de brandveiligheid van kwetsbare personen vanuit diverse oogpunten belicht, zoals vanuit: technische oplossingen om rookverspreiding te beperken, de zorg, brandonderzoek en menselijk gedrag. Het seminar vindt plaats bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in Arnhem. Wij hebben een mooi programma met interessante sprekers voor u voorbereid en kijken er naar uit u te ontmoeten! Komt u ook?

Maart 20

Tiny Houses realiseren binnen gemeenten

Inleiding Er is een enorme vraag naar Tiny Houses binnen Nederland alleen ontbreekt het vaak aan geschikte locaties om ze neer te zetten. Tiny Houses zijn lastig te plaatsen in de wet. Als je er fulltime in wilt leven en ook in wilt rondreizen, zijn er regels voor woon- en postadressen. Hoe ga je als gemeente hier mee om?Toch leeft wel het besef dat er meer ruimte moet komen voor Tiny Houses. Het past in de duurzaamheidsgedachte en het levert ook gewilde woningen op. Het ontbreekt momenteel aan kennis bij gemeenten om dit te faciliteren en daarnaast ook echt ruimtelijk te realiseren. Hoe doe je dat nu in de praktijk?

Maart 28

Jaarcongres Relevant 2023: Veilige en gezonde energietransitie

Jaarcongres Relevant, hét congres voor iedereen die werkzaam is op gebied van Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats op dinsdag 28 maart in het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. Dit jaar staat het congres in het teken van de risico's van de versnellende energietransitie. Ontmoet deze dag uw collega's en experts afkomstig uit het brede gebied van externe veiligheid en blijf op de hoogte van de recente ontwikkelingen! Meld u aan vóór 1 maart voor het vroegboektarief

Apr 13

VTH Netwerkbijeenkomst - Wkb deel 5: bouwen en omgevingsveiligheid

In deel 5 van de special over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb): VTH Netwerkbijeenkomst over bouwen, slopen en omgevingsveiligheid onder de Omgevingswet en de Wkb

Mei 10

2e BWT/VTH Toezichthouders en Handhaverscongres op 10 mei in Tilburg

Na een zeer geslaagde eerste versie vorig jaar in Madurodam in Den Haag, kun je nu al de datum van 10 mei a.s. reserveren voor het 2e BWT en VTH Toezichthouders en Handhaverscongres in de LocHal in Tilburg. Zet hem dus al vast in je agenda!

Mei 25

13e Landelijke Asbest Praktijkdag

Op 25 mei is in Veenendaal de 13e editie van de 'Landelijke Asbest Praktijkdag'. Tijdens deze dag kunnen deelnemers kennisnemen van de actuele en nieuwe ontwikkelingen, knelpunten en oplossingen voor de dagelijkse asbestpraktijk.

Nov 07

Vergunningverlening voor monumenten

Voor het wijzigen van gebouwd of aangelegd erfgoed heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. En als erfgoedprofessional ben jij diegene die de vergunning verleent of als toezichthouder en/of handhaver een rol speelt! In deze meerdaagse cursus leer je precies hoe je dat doet én wat eraan voorafgaat: van besluitvorming en het opstellen van de vergunning, tot planbegeleiding en handhaving.

Nov 16

Verdieping Bbl Besluit bouwwerken leefomgeving in webinar BRIS

Hoe vind je je weg in het Bbl bij verbouw en herbestemming van gebouwen? Hoe houd je je straks aan de regels en wanneer mag je ervan afwijken? En hoe ga je in het Bbl om met gelijkwaardigheid? Na het succesvolle webinar over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) in juni, organiseert BRIS een tweede webinar waarin we dieper ingaan op dit belangrijke onderwerp voor de bouw. Opnieuw in samenwerking met zelfstandig adviseur en architect Aldo de Jong als gastspreker. Donderdag 16 november 2023 van 11 tot 12 uur. Voorkennis over het Bouwbesluit 2012 is een pré.

Nov 24

Het IBR-Congres over de Wet kwaliteitsborging

De nieuwe inwerkingtredingsdatum is vastgesteld op 1 januari 2024 en daarmee wordt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Met de invoering van deze wet is sprake van een stelselwijziging die grote gevolgen zal hebben voor de wijze waarop aannemers, opdrachtgevers en het bevoegd gezag te werk gaan. Naast de stelselwijziging wordt een vijftal wijzingen in Titel 7.12 van het Burgerlijk Wetboek (BW) doorgevoerd die samenhangen met die veranderende rollen van partijen.

Nov 28

Congres Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De Wkb treedt op 1 januari 2024 in werking. In de afgelopen jaren hebben kwaliteitsborgers, aannemers, gemeenten en adviseurs proefgedraaid met de nieuwe manier van werken. Wat zijn de bevindingen uit al die projecten? Wat hebben we geleerd, wat gaat goed en waar moeten de we komende tijd nog aan werken? Tijdens dit congres kijken we terug, maar vooral vooruit.