Wanneer precies de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking zal treden, wordt komende tijd duidelijk. Wat ik wél zeker kan zeggen is dat de extra tijd die minister De Jonge heeft gecreëerd hard nodig is om alle betrokken partijen zich nog verder voor te laten bereiden.
Het drieluik Vergunningverlening bestaat uit 3 dagen, waarvan 2 op een fysieke locatie en 1 dag online. In de eerste twee cursusdagen ligt de nadruk op de totstandkoming van een ‘goed’ plan. Tijdens de eerste dag gaat het over de besluitvorming en het opstellen van een degelijke vergunning. Het accent ligt hier meer op de procedure. De tweede dag vooral over de kwaliteit van advisering die noodzakelijk is voor een vergunning. Tijdens de derde dag ligt de nadruk op de uitvoeringspraktijk: te weten de planbegeleiding, toezicht en handhaving.
De omgang en besluitvorming met betrekking tot het wijzigen van gebouwde en groene monumenten is vastgelegd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De vergunning dient een goede basis te zijn voor de aansturing van het uitvoeringsproces, overtuigend bij bezwaar en beroep en duidelijk zijn als formeel document voor toezicht en handhaving tijdens de uitvoering. Het doel is dan ook een vergunning af te geven die zorgvuldig tot stand is gekomen.
Ben jij toezichthouder in een gemeente met vakantieparken? En moet je in jouw gemeente weleens toezicht houden op deze parken? Dan is deze cursusdag voor jou!
Erfgoed is waardevol en verdient daarom een respectvolle omgang. Als er sprake is van een herbestemming zijn ook andere belangen aan de orde, zoals gebruikerswensen en exploitatie. De verschillende belangen dienen goed tegen elkaar worden afgewogen. Erfgoedwaarden zijn echter meestal niet in strikte normen en eisen vast te leggen. Een integraal deskundig advies, gericht op de belangenafweging, is dan nodig.
Ben jij toezichthouder in een gemeente met vakantieparken? En moet je in jouw gemeente weleens toezicht houden op deze parken? Dan is deze cursusdag voor jou!
Toezicht en begeleiding op de bouwplaats is van belang. Het doel is om ervoor te zorgen dat plannen uitgevoerd worden conform de afgegeven vergunning en om te voorkomen dat werkzaamheden aan monumenten worden uitgevoerd zonder dat daarvoor vergunning is verleend. Handhaving kan noodzakelijk zijn. Hoe goed de voorbereiding ook is en hoe nauwgezet de uitvoering in bestek en tekeningen is vastgelegd, tijdens de uitvoering zullen zich altijd veranderingen voordoen. Vooral bij monumenten is niet alles helemaal van te voren te bepalen. Erfgoedwaarden zijn meestal niet eenduidig vast te leggen. Betrokkenheid blijft ook tijdens de uitvoering nodig. Uiteindelijk telt het eindresultaat
Op dinsdag 12 april 2022 organiseert de VWI een informatiebijeenkomst over woningsprinklers. Deze middag is dé gelegenheid om alles te weten te komen over woningsprinklers, met aandacht voor de publicatie Waardering woningsprinklerinstallaties en het CCV-certificatieschema woningsprinklerinstallateurs. Tevens verzorgen we een live demonstratie zodat u zelf kunt oordelen.
Voor kleine bouwwerken onder de Wkb wordt gewerkt aan een eenvoudige manier van borgen, zodat de kosten in verhouding blijven tot de grootte van het project. In het webinar hoor je hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. Schrijf je direct in! Dit webinar is ook later terug te kijken.
Op donderdag 6 oktober 2022 organiseert de VWI een informatiebijeenkomst over woningsprinklers. Deze middag is dé gelegenheid om alles te weten te komen over woningsprinklers, de Publicatie Waardering woningsprinklerinstallaties en het CCV-certificatieschema woningsprinklerinstallateurs. Tevens verzorgt de VWI een live demonstratie zodat u zelf kunt oordelen.
Vanaf 1 januari 2023 werken we in Nederland met een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Het betekent ook dat de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw nu volop aan de slag is, om samen met alle betrokken partijen goed vorm te geven aan nieuwe taken en samenwerking voor de kwaliteitsborging in de bouw.
Voor het wijzigen van gebouwd of aangelegd erfgoed heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. En als erfgoedprofessional ben jij diegene die de vergunning verleent of als toezichthouder en/of handhaver een rol speelt! In deze 3-daagse cursus leer je precies hoe je dat doet én wat eraan voorafgaat: van besluitvorming en het opstellen van de vergunning, tot planbegeleiding en handhaving.